lördag, augusti 05, 2006

Topp 5 okända fakta hos tomaten (Lycopersicon esculentum)

Från början var det meningen att detta skulle bli en blogg om de fem godaste tomatformerna, men efter att i god akademisk anda ha bekantat mig med ämnet för denna blogg togs det djärva beslutet att byta inriktning. Samtliga av följande citat kring tomaten har hämtats från Frukt & Grönt Främjandet (via LivsmedelsSverige).

1. Relativiteten

”Tomaten är relativt rik på karoten och vitamin C. Hur stor mängd av dessa som ingår i tomaten varierar beroende på sort och mognadsförhållande.”

Det är svårt att inte ställa sig frågan: Relativt rik i jämförelse med vad?
Jag har tagit mig friheten att sammanställa en lista över olika saker att jämföra med:

Ägg
C-vitamin
Solen
Wellpapp
Ägg (kokt)

Som om inte denna relativa egenskap vore nog stoltserar tomaten dessutom med förvaringsegenskapen: ”Ideal förvaring vid 11-14°C och 75-80% relativ fuktighet.”
Relativa procent. Häpnadsväckande.

2. Slugheten

”Sydamerika, eller närmare bestämt Chile och Peru, är tomatens ursprungsland men som kulturplanta anses den dock tidigast ha använts i Mexiko. Spanjorerna förde den med sig till Europa och den blev snabbt vanlig i Italien och England. Först i början av 1900-talet blev tomaten vanligt förekommande även i Mellan- och Nordeuropa, där den tidigare hade ansetts giftig.”

Frågan varje djupt grävande populärvetenskapsman måste ställa sig i ett läge som detta är: Vilka har någonting att vinna på ett rykte om att tomaten skulle vara giftig?

Vår första huvudmisstänkta är invånarna i Mellan- och Nordeuropa. Men varför skulle de inte vilja äta tomat? Det är trots allt (relativt) nyttigt med tomat, och det skulle därför gagna dem själva att äta dem mer än att inte göra det. De frias därför pga. brist på motiv.

Vår andra huvudmisstänkta är Engelsmännen och Italienarna. Lekmannen kanske skulle påpeka att de har motivet att det blir mer tomater över till dem om alla andra tror att den är giftig. Men kan inte tomatbeståndet öka ännu mer om fler väljer att odla den? Frias.

Detta leder oss fram till vår tredje misstänkta. Tomaten.
Genom att sprida ett sådant lömskt rykte om sin egen oätlighet har den kunnat undgå kontrollerad uppätning i årtionden! Minst!

Slutsats: Tomaten är slugare än någon av oss kunde tro.

3. Fastheten

”Alla tomater ser inte ut som de man köper i affären. De kan variera i såväl färg och form som storlek. Invändigt är de delade i 2, 3 eller flera rum (frökammare). Fastheten ökar med antalet rum.”

Nästa gång du bestämmer dig för att anordna ett ordentligt tomatkrig är det med andra ord av yttersta vikt att ta ett välgrundat beslut angående antalet frökammare. Skall du fokusera på skvättigheten krävs det en tomat med två eller max tre rum. Vill du istället ge någon fysiska men för livet rekommenderas den fruktade hotelltomaten* med upp mot 150 rum.

*Hotelltomaten kan vara påhittad.

4. Omöjligheten

”Putsning: De enskilda tomaterna kan inte putsas. Tomater som inte motsvarar normen kasseras.”

Märk väl hur det noga poängteras. Enskilda tomater kan inte putsas. Personligen blev jag väldigt överraskad och ställer mig fortfarande en aning skeptisk till detta uttalande, men i brist på tomater att testputsa väljer jag att tro på mina källor. Det går alltså inte att putsa en tomat om den inte är i sällskap av andra tomater.

5. Självmordsbenägenheten

”Känslighet:

Mycket temperaturkänslig
Lite känslig för uttorkning
Producerar etylen
Känslig för etylen
Mycket känslig för kylskador”

Vikten ligger här vid punkt tre och fyra. Att producera något man är känslig mot går emot inte bara logiken utan också själva evolutionen! Motsvarande scenario skulle vara om människan sket asbest och andades ut senapsgas.

Nog om tomaten för idag.

Stort tack till Jonas (Sata) för oumbärligt stöd med bakgrundforskning.

4 Comments:

Blogger myrkyr said...

Bäste E, tack för att du räddat min dag. Skrattar fortarande. Synd bara att jag alls inte äter tomat men det kanske bara gör att min fascination för denna fantastiska grönsak ökar. Är nog så att jag har fallit för dens billiga trick om att vara giftig. ;-)

10:11 fm  
Blogger eric said...

Det var så lite så :) inte var dag man snubblar över ett så fascinerande ämne!

om du är nyfiken var listan på de fem bästa tomatformerna (i ordning):
1. Soltorkad tomat
2. Ketchup
3. Cocktailtomat
4. Skivad tomat (på macka)
5. Passerad tomat (mest för att passerad är så kul ord)

12:38 em  
Blogger eric said...

lägg dig inte på tomaterna bara o_o

Du får ta med till skolan och bjuda :) som bloggsnacks!

5:03 em  
Anonymous Anonym said...

Göört med tomat!

5:32 em  

Skicka en kommentar

<< Home