måndag, maj 15, 2006

Topp 5 anime – höstsäsongen 2005

Jag känner på något underligt sätt att om inte jag sammanställer följande lista så kommer ingen att göra det. Därför skjuter jag en aning på min andra planerade lista och prioriterar lite värdefull information om de, enligt mig, fem bästa anime-serierna från hösten 2005!

(utan inbördes ordning, för husfridens skull)

(anime är tecknad film från Japan)

1. Mushishi

Mushishi är en anime i väldigt lågt tempo som berättar historien om hur en vagabond vandrar från plats till plats och undersöker mystiska fenomen. I världen finns nämligen livsformer som kallas Mushi som kan se ut lite hur som helst och ställa till med allsköns ofog, eller vara ganska snälla, beroende på vilken sorts Mushi de är.

När människor föds kan de alla se Mushi, men de flesta glömmer med tiden bort dem. Vagabonden, vår Mushishi, är en person som fortfarande kan se dem.

Hade den här listan varit i inbördes ordning hade den här kommit etta, för jag känner mig helt renad och frälst efter varje avsnitt, men säg det inte till någon.

2. Jigoku Shoujo (Helvetesflickan)

Jigoku Shoujo handlar om en flicka som heter Emma Ai som har en uppgift: Vid midnatt kan den som söker hämnd på någon kontakta henne via en hemsida, varpå den som söker hämnd får en halmdocka med ett snöre om. Drar personen i snöret så för Emma den som hämnden gäller till helvetet, men den som drog i snöret blir för evigt märkt med en symbol och kommer själv att förpassas till helvetet så snart hans eller hennes liv är slut.

Men är Emma verkligen så lycklig med sin lott i livet?

3. Rozen Maiden: Träumend

Det här är egentligen säsong två av en serie som visades hösten 2004, men den platsar ändå på denna lista. "Rozen Maiden: Träumend" handlar om ett antal levande dockor som tillverkats av den mästerlige dockmakaren Rozen. Inuti varje docka finns något som kallas för Rosa Mystica, och den docka som kan samla på sig alla Rosa Mystica kommer bli den sanna dockan: ”Alice”.

Problemet är att de alla är systrar och de flesta av dockorna är mycket goda vänner, och om en docka förlorar sin Rosa Mystica så är hon död för evigt. Medan striden drar närmre nalkas de ett hjärtklämmande val: Vad är viktigast? Är det värt att uppfylla sitt syfte och uppnå Alice och få träffa Rozen igen om det innebär att döda alla de känner?

4. Paradise Kiss

Paradise Kiss är något så ovanligt som en anime helt utan övernaturliga och/eller fantastiska inslag! Den handlar om en flicka på den japanska motsvarigheten till gymnasiet som hittills alltid skött sig och följt den väg som samhällets normer föreslagit.

Åtminstone tills den dag hon träffar George och hans färgstarka vänkrets som arbetar hårt med att slå som designers inom modevärlden och de alla bestämmer sig för att de vill ha henne som modell!

Personligen är jag inte speciellt fascinerad av mode, men den här serien fungerar alldeles utmärkt ändå. Dessutom är introlåten (Lonely in Gorgeous av Tommy February6) så bra att den gått varm på min mp3-spelare ända sedan september.

5. Blood+

Sist i min topp 5 kommer Blood+ som bygger på en animerad 45-minutersfilm vid namn Blood: The Last Vampire. Blood+ är historien om Saya, en atletisk flicka med stor aptit, som får reda på att hon egentligen är någon form av övernaturlig varelse som är ett av mänsklighetens sista hopp mot s.k. Chiropterans (läs ”monster) som mördar och äter människor lite efter behov. Serien är extremt våldsam på sina ställen, men lyckas balansera ut det med en väldigt intressant historia där Saya slits mellan sina olika personligheter och öden.

Dessutom står Hans Zimmer (The Rock, Rött hav, Days of Thunder, Den siste samurajen osv. osv. osv.) som musikproducent. Svulstigt.

Om du blivit nyfiken på någon av serierna kan du med hjälp av en torrentklient som BitComet ladda hem samtliga på http://tokyotosho.com/ men säg det inte till någon. Okej?

9 Comments:

Blogger Cel'Dara said...

Jag vill så gärna gilla anime, och gudarna vet att jag HAR verkligen försökt! Men jag klarar bara inte av det. Bilderna är jättevackra och snygga och så... Men historierna är ju så knäppa så man trillar baklänges!
Men man vänjer sig kanske? Eller är det helt kört för mig?

11:01 em  
Blogger eric said...

Speciellt humorn är ju VÄLDIGT annorlunda mot vad vi i Sverige normalt skrattar åt, och berättarteknikerna är också ganska... udda emellanåt.
Rekommenderar att du börjar med att titta på någon av Studio Ghiblis filmer (Sprited away är ganska ny och ävldigt bra) eftersom de överbrygger gapet mellan väst och öst ganska bra. Gillar du inte det heller så har du åtminstone försökt, och det är allt man kan göra :)

11:29 em  
Blogger christoffer said...

Hur stor skillnad är det mellan väst-vänliga filmer som exempelvis Hayao Miyazakis filmer och de du har listat?

12:01 em  
Blogger eric said...

Christoffer:

Lite olika från fall till fall skulle jag tro...

Mushishi kan nog alla gilla som har tålamod och tycker om lite dimmig sagostämning sådär. Inte speciellt mycket kulturella fenomen eller så. Det förekommer en hel del andar och spökaktiga saker som känns ganska japanska, men sådana kryllar ju Miyazakis filmer också av.

Jigoku Shoujo påminner ganska mycket om asiatiska skräckisar som The Ring och Grudge, men blir inte alls lika läskig pga att det är tecknat. Ring och Grudge har ju gjorts amerikanska versioner av som fungerat någorlunda, men det behöver ju å andra sidan inte innebära att de är speciellt västerländska.

Rozen Maiden är den mest japanska i stilen och därför, antar jag, svårast att ta till sig för standardeuropéen.

Paradise Kiss är också ganska österländsk... svårt att precisera det riktigt men lite kunskap om hur det går till att leva i Japan underlättar nog.

Blood+ känns väldigt anpassad för västerländsk marknad. Och inte mycket till komik att tala om så det slipper man undan att vänja sig vid :)

Nämnas bör väl också att alla de jag listat är tv-serier på minst 13 avsnitt. Animelångfilmer görs det inte så väldigt många av utöver Studio Ghiblis (Hayao Miyazaki ingår i Ghibli), eftersom kostnaden för att göra animerad långfilm är så mycket högre än för en tv-serie. Animationskvaliteten i de serier jag listat är därför heller inte ens i närheten av flytet i en Ghiblifilm. :)

3:23 em  
Anonymous Anonym said...

Eric: Vilken kunskap! *importerad*

12:22 em  
Blogger eric said...

Liisan:

Tack *^_^*
Sålänge det är tillräckligt nördigt så kan jag det mesta om det mesta :D

12:38 em  
Anonymous Anonym said...

Hi! Just want to say what a nice site. Bye, see you soon.
»

10:17 fm  
Anonymous Anonym said...

Hmm I love the idea behind this website, very unique.
»

3:42 em  
Anonymous Anonym said...

Mushishi är verkligen en jättebra anime :D

1:13 fm  

Skicka en kommentar

<< Home